5 gyorstipp a munkahelyi kiégés kezelésére

Olvastam egy jó cikket a kiégésről és úgy gondol ezzel is fontos foglalkozni. 5 tippet adok, hogy megelőzd a munkahelyi kiégést. Természetesen ezek csak javaslatok és szükség esetén érdemes szakemberhez fordulni. 

A kiégést a nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz okozza. A kiégés nem csak lelki, de fizikai hatásai is lehetnek, mint például a cikkben is említett magas vérnyomást, izom- és fejfájást, alvászavart és szívproblémákat.

A kiégés kezelésere – annak súlyossága alapján – akár szakember bevonása is szükséges lehet. Általánosságban azonban elmondható, hogy a kiégés és a munkahelyi stressz
kezelésére az alábbi 5 tevékenység jótékonyan hat és segít a kiegyensúlyozott életvitelben.

5 gyorstipp a munkahelyi stressz kezelésére

1. Sportolj: az aktív testmozgásnál fontos odafigyelni, hogy a számodra megfelelő mozgásformát végezd. Ebben mi is tudunk segíteni az állapotfelmérés keretében. A megfelelő edzésprogram nem csak a fizikai állapotodra, hanem a lelki és mentális állapotunkra is pozitív hatással van.

2. Sétálj: a napokban jelent meg egy cikk, hogy heti 2 óra séta a természetben még az öregedést is lassítja. Ha örök fiatalok nem is maradunk, de az biztosan kijelenthető, hogy egy könnyed séta vagy kirándulás a természetben csodákra képes.

3. Relaxálj: nem kell rögtön valami elvont hókusz-pókuszra gondolni. Kellemes zene egy csésze tea mellett, egy habfürdő, vagy egy meditáció sokat tud segíteni a feszültség levezetésében. Ilyenkor a lelked el tudja engedni a negatív érzéseket és helyébe pozitív gondolatok kerülnek, amik feltöltenek téged.

4. Olvass: sokan esküsznek arra, hogy egy jó könyvbe elmerülve teljesen ki tudnak zökkenni a napi rutinból. Persze könnyebb egy videót megnézni a Youtube-on vagy egy filmet a tévében, de az olvasás teljesen más. Olvasás közben van igazán lehetősége az embernek használnia a fantáziáját és elképzelni a történetet. Biztosan te is voltál már úgy, hogy egy jó sztori beszippantott és le sem tudtad rakni a könyvet. Ez pedig mindenképpen pozitív hatással lesz a hangulatodra.

5. Beszélgess: amikor már nem bírjuk magunkban tartani a sok felgyülemlett negatív gondolatot és érzést, érdemesebb nem a párunkon levezetni, hanem leülni vele vagy egy barátoddal és megbeszélni ezeket. Lehet, hogy nem fognak tudni segíteni érdemben, de valljuk be sokszor már az is sokat tud segíteni, ha a beszélgető partnerünkben nyitott füleket és megértést találunk. Érdemes azonban arra figyelni, hogy ne forduljon át ez egy folyamatos panaszkodásba, mert az megterhelő lesz mások számára is.Tudni kell mikor és meddig tart a határ, és ha szükséges akkor talán érdemes elmenni egy szakemberhez, aki nem csak meghallgat, hanem valódi tanácsokkal is el tud látni.

Összegzés

?Fontos odafigyelni arra, hogy a munka hogyan hat ránk, a lelki és fizikai állapotunkra. Jellemzően ez nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem egy folyamat során. Ha érezzük a lelki és fizikai jeleket, hogy valami nincs rendben, akkor érdemes nem elnyomni azokat, hanem egy picit alaposabban szemügyre venni és fenti javaslatokat figyelembe venni. A munkahelyi stresszt és kiégést vannak akik egyedül is át tudják vészelni és megoldják a problémákat, de sajnos vannak olyan esetek, amikor ez már egyedül nem megy. Ilyenkor pedig nem szégyen külső segítséget kérni!

Egyre több szakember foglalkozik ezzel a témával, érdemes lehet ilyenkor felkeresni és megoldási tervet kérni.

Sporttal, táplálkozással kapcsolatban keress minket bizalommal:

https://fittkontroll.hu/kapcsolat/

Scroll to Top