10 ok, amiért gyakrabban kellene gyalogolnunk

Emlékszel az utolsó igazi sétádra? Amikor konkrét ok vagy konkrét cél nélkül kimentél a szabadba, vagy „csak úgy” tettél egy kört a szomszéd utcába meg vissza. (Mondjuk az sem baj, ha a bevásárlást, a munkába járást gyalog teszed meg, vagy gyalog mész a postára. De most nem erre gondoltam.)

Annak idején még, gyerekkorunkban meg sem kottyant nekünk az a pár kilométer! Csak úgy leszaladtunk, lesétáltunk, ha a barátokkal akartunk találkozni.

Vagy a séták a nagyszülőkkel: észre sem vettük, és már (gyalogosan) felfedeztük a közeli parkot, játszótereket, megnéztük és megbeszéltük a körülöttünk lévő világ izgalmas kihívásait (akkor még tudtuk a madarak, fák nevét is, sőt még a munkagépekét is: egy jó ki útépítésért kilométereket is megtettünk).

A séta hétköznapi, elfogadott és divatos volt.

Sajnos már kezd kimenni a divatból!

Rohanó világban élünk, a világunk motorizált, a séta már nem igazán illik a jelen időnkbe. Mindannyian szeretnénk a lehető legeredményesebbek lenni, és nem hagyhatjuk a napunk egy percét sem kihasználatlanul.

Amíg a buszra várunk, és állunk a buszmegállóban, addig is igyekszünk áthidalni a várakozási időt a Facebook gyors megtekintésével, vagy az üzeneteink letöltésével. Csak álljunk és várjuk a buszt? Gondolatainkba merülve? Ez igen nagy időpazarlás lenne…!

Persze szoktunk kimozdulni a szabadba, kimondottan azért, hogy mozogjunk, és nem aggódunk azért, hogy közben mást nem csinálunk, akkor azt „futásnak” nevezzük, és azért tesszük, hogy fittek legyünk.

Így vezesd be a sétát az életedbe!

Sétálni csak a nagyszülőknek lehet. Vagy talán mégse? Vannak barátaim, baráti házaspár, akik elhatározták, hogy az adott évben minden nap sétálni fognak. (Az elhatározás mögött az állt, hogy kitalálták a maguk El Camino-ját, csak a 800 km-t nem egyhuzamban, hanem egy év alatt akarták megtenni.)

A „szabályok” nagyon egyszerűek voltak: az időtartam és megtett kilométer (a végcélt leszámítva) nem számított igazán, csupán a rendszeresség. A sétának persze „céltalannak” kellett lennie („séta a sétáért”, a „magasztos célt” leszámítva), a boltba elgyaloglás nem számított. (Nem mintha mentek volna gyalog a boltba.)

Nem arról volt szó persze, hogy különösebben lusták lettek volna, éppen ellenkezőleg. Heti rendszerességgel igyekeztek edzeni, ha tehették futni jártak, vagy futottak a futópadon, vagy akár saját testsúlyos edzéseket látogattak. De ez, a munkájuk jellegéből fakadóan nem volt rendszeres. Tudták, hogy az ülő munka, a mozgásszegény életmód hosszú távon megbosszulja magát.

Így jött kapóra a mindennapos séta ötlete. A végeredmény felülmúlta a várakozásokat! Legtöbbször nem is volt nehéz elkezdeni a sétát, még akkor sem, ha már volt más típusú mozgás napközben. A napi séta azóta szokássá vált, és tudjuk, hogy a szokássá tett egészséges életmód az egyik alapja az egészségünk megőrzésének.

10 ok, amiért érdemes sétálnod!

A tanulságokat az alábbiak szerint összegzem. Íme, az a bizonyos tíz jó ok, amiért gyakrabban kellene sétálnunk:

 • 1. Nem lehetünk elég gyakran kint a szabadban.
  Sajnos életünk nagy része manapság zárt terekben, légkondicionált szobákban, légkondicionált irodákban zajlik. Ezért meg kell ragadnunk minden alkalmat arra, hogy kimenjünk a szabadba, hogy friss levegőt lélegezzünk, és érezzük a napsütést a bőrünkön. (Az a jó kis D vitamin!)

 

 • 2.  testmozgás egészséges. És ez nem csak az intenzív edzéseket jelenti.
  Ha csak rövid időre megyünk ki a szabadba, csak hogy átmozgassuk a karjainkat, lábainkat, kimozdítsuk a „számítógép-testtartásból”. A séta oldja a feszültséget és serkenti a vérkeringést!

 

 • 3. A séta a legjobb problémamegoldó.
  „Amint megindulnak a lábaim, elkezdődnek folyni a gondolataim.” Henry David Thoreau amerikai író ezt már a 19. században felismerte, és még mindig igaz: Amikor sétálni megyünk, megoldásokat találunk olyan problémákra, amelyeken korábban napokig törtük a fejünket az íróasztalánál.

 

 • 4. A séta serkenti a kreativitást.
  Amikor sétálunk, nemcsak makacs problémákra találunk megoldásokat, hanem ilyenkor születnek a legjobb ötleteink is. A mozgás és a mozgás során minket ért ingerek a séta során serkentik kreativitásunkat, segítenek kiszabadulni a berögzült gondolkodási mintáinkból.

 

 • 5. Séta után jobban alszol.
  Az alvási problémák gyakran összefüggenek azzal a ténnyel, hogy a „belső óránk” elvesztette ritmusát, amelyet főként a fény (nap) és a sötétség (éjszaka) váltakozása irányít. Ha az egész napot zárt, homályos, mesterséges fényű helyiségekben töltjük, akkor a belső óránk nem tud optimálisan működni.

 

 • 6. A séta növeli a koncentrációt és kitisztítja az elmédet.
  Ha már több órán keresztül dolgoztál egy feladaton, egy adott problémán, akkor ismered az érzést: egy ponton a koncentrációd gyorsan csökken, idegessé válsz, és egyre könnyebben terelődik el a figyelmed. Rendszeres szünetekre van szükségünk ahhoz, hogy koncentráltan tudjunk dolgozni, a séta pedig tökéletes „töltőanyag” – utána újra frissnek érezzük magunkat és tiszta fejjel tudjuk folytatni a tevékenységünket.

 

 • 7. A tested D-vitamint termel, ha elmész sétálni.
  Testünk maga képes előállítani a létfontosságú D-vitamint, de ez csak akkor működik, ha a napfény a éri a csupasz bőrünket. Az áprilistól szeptemberig tartó hónapokban a napi D-vitamin szükségletet 15 perc sétával fedezhetjük.

 

 • 8. A séta igazi „én-időt” jelent.
  Az „én-idő” értékes árucikk manapság, mert a napi beosztásunk, a napi programjaink gyakran „túlcsordulnak” a határidő naplónk keretein, az egyik tennivalóból a másikba rohanunk. A séta a mindennapi „mókuskerékből” való napi kikapcsolódás jelenthet, és így valódi „én-időt” nyújthatsz magadnak”, természetesen okos telefon, Facebook és egyéb internetes oldalak nélkül – egyedül a gondolataiddal.

 

 • 9. A séta csökkenti számos civilizációs betegség kockázatát.
  Számtalan tanulmány azt mutatja, hogy a testmozgás valószínűleg minden idők legjobb gyógyszere: ingyenes, gyakorlatilag nincs mellékhatása, és hatásosnak bizonyult szinte minden ismert civilizációs betegség esetében, csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, védi a szívünket, növeli a tüdő kapacitását, ezzel a sejtek oxigénnel való ellátását, segít megelőzni a cukorbetegséget, jót tesz az emésztésnek, segít a krónikus fájdalmak (különösen hátfájás) megszüntetésében, és jót tesz a lelki egészségünknek is.

 

 • 10. A séta boldoggá tesz.
  Ez utóbbit nem kívánom bizonyítani, hanem csupán a szubjektív véleményemet osztanám meg: mindenki próbálja ki, és döntse el maga!

(Daniel Roth írásából, forrás: bevegt.de/spazierengehen)

Regisztrálj az INGYENES, 4 napos zsírégető kihívásunkra!

A kihíváson kipróbálhatod a Fittwalking gyalogló edzés, amelyet az egészen kicsi gyerekektől az idősebb generációig mindenki imád!

Ez egy olyan saját fejlesztésű kardió edzésünk ahol 30 perc alatt közel 3000 lépést teszünk meg!

Ha van kedved kipróbálni, ITT TUDSZ JELENTKEZNI A KIHÍVÁSRA! >

Miért fogod imádni ezt az edzést?

✅javítja az állóképességet
✅javítja az oxigénellátást
✅erősíti az izmokat
✅segít a fogyásban
✅oldja az izomfeszültséget
✅hajlékonyabbak az ízületek

A kihíváshoz ITT TUDSZ CSATLAKOZNI! >

Scroll to Top