Megtaníthatlak fogyni?

A legtöbb fogyni vágyóban első lépésként az fogalmazódik meg, hogy a legnagyobb ellensége a szénhidrát, ezért drasztikus szénhidrátcsökkentésbe kezdenek.

Alapvetően jó a gondolat, hogy csökkenteni kell a magas szénhidrát tartalmú ételek fogyasztását, de a szénhidrátmentes életmód nem mindenkinél jelenti ugyanazt. Nem mindegy, hogy teljes mértékben hagyod el vagy csak a magas szénhidráttartalmú ételeket hagyod el.  Az előzőbe bele is betegedhetsz, az utóbbival pedig csak szimplán fogyni fogsz.

Mi is valójában a szénhidrát?

Anélkül, hogy biológiai órát tartanék, inkább egyből a lényegre térek.  Ahhoz, hogy egészségesen élj, SZÜKSÉGED VAN  szénhidrátra. A tested sejtjei folyamatosan cserélődnek, amit csak úgy tud elvégezni, ha van megfelelő szénhidrát utánpótlás. Ha nincs elég, akkor hozzányúl a zsírraktárokhoz. Ha már a zsírraktárod is üres, akkor elkezdi leépíteni az izomzatodat és szervezetedet, ami nem jó.

Ezért fontos, hogy minden nap meglegyen a MEGFELELŐ mennyiségű szénhidrátbevitel. A hangsúly a MEGFELELŐ MENNYISÉGEN VAN. Ez eltérő minden embernél: függ az életkortól, nemtől, edzettségi szinttől, céltól, napirendtől és még sorolhatnám.

A legtöbb étel, amit megeszel, szénhidrátokból épül fel. Nem csak a lisztben és a tésztákban vannak szénhidrátok, hanem a zöldségekben is. Valójában, amikor salátát eszel, akkor 100%-ban szénhidrátot eszel. Azt ugye nem kell mondanom, hogy a saláta mennyire alakbarát?  És mégis tele van szénhidráttal.

Tehát a helyes étkezés nem a szószoros értelmében vett szénhidrátmentes élet, hanem a magas kalóriás ételek bevitelének a csökkentése, amivel automatikus csökken a szénhidrátbevitel mennyisége is. Ezek a sütik, rágcsák, chipsek, kekszek, fagyi, cukros üdítők, cukros müzlik, csokik, gyors ételek, stb. Ettől függetlenül még mindig fogsz enni szénhidrátot, de olyan ételekkel, amik alacsonyabb kalóriatartalmúak, és ezekből már nem tudsz annyit megenni, hogy híznál tőlük.

Arra azért számíts, hogy minél nagyobb a súlyod, annál könnyebben fog menni ez a fajta étrend. Minél kevesebb a súlyfelesleged, annál nehezebb és lassabb lesz.

Ha hosszútávon túl kevés szénhidrátot eszel, akkor fenn áll a veszélye, hogy egy darabig fogyni fogsz, de utána el kezd raktározni a szervezeted. Ugyanis minél inkább úgy érzi a szervezeted, hogy éhezik, annál jobban meghúzza a nadrágszíjat, és amit csak tud, azt zsírrá alakítja. Tehát a cél az aranyközépút. Nehéz megmondani, hogy pontosan mi a jó érték, mert ez egyénfüggő, hogy kinek mennyire van szüksége.

A végső konklúzió, hogy a szénhidrátmentes élet nem jó a tartós fogyáshoz. A legjobb tanácsom, ha személyre szabott tanácsot kérsz

Scroll to Top