Lehetőségek a testmozgásra kezdőként vagy túlsúlyosan

Testünk edzése, karbantartása pont olyan fontos, mint a táplálkozásunk. Mégis erre szànunk a legkevesebb időt. A napokban édesanyám gyógyszeréért mentem a kórházba, szinte az egész szakellátáson végigsétáltam. Szörnyű volt látni a sok fiatalt (20-30 évesek), illetve nagyon sok 50-60 év körüli embert. Régen jártam ilyen helyen, és emlékeimben inkább Idős emberekkel lehetet találkozni. Változik a világ! 

De! Mi volt a meglátásom?! Akiket most láttam mind mind TÚLSÚLYOSAK voltak. Betegségük nagy része ebből is indult ki. Régen az idősek nem igazán voltak túlsúlyosak, egyszerűen megöregednek. Te ismersz  olyan 80 éves embert aki nem túlsúlyos és még fitt? 

Pedig a megoldás bennünk van. Mi döntjük el mit eszünk, milyen életmódot élünk. Kezdj el mozogni! Ehhez adok most tippeket!

1. Fokozatosság

Szervezetünket fel kell készíteni a változásra, fontos az ízületek védelmében, hogy kis terheléssel kezdjünk. Például túlsúllyal nem kezdünk futni, helyette a gyaloglást választjuk. Kezdetben elég a 30 perces mozgás is, amihez válasszunk ízületkímélő mozgásokat. Ilyen mozgásformába például a pilates, és a könnyed gyaloglás.

Kezdetben elég a 30 perces mozgás is, amihez válasszunk ízületkímélő mozgásokat.

2. Változatosság

Fontos, hogy változatosan sportolj. Fejleszteni kell a hajlékonyságot, az erőt és az állóképességet. Kardio edzésekkel ( úszás, futás, gyaloglás, kerékpározás stb.) fejleszted az állóképességedet. Erősítő edzések fontosak a helyes testtartáshoz. A nyújtó edzések, mint a pilates, a streching, fontosak az ízületi hajlékonyság, mozgékonyság fejlesztésében. Mindegyik mozgásformát végezni kell, hiszen így lehet elérni a legjobb eredményt.

A kulcs, hogy egyénileg kell ezeket meghatározni egy edzésterv keretében.

3. Rendszeresség

Az első pár edzés kevésbé kellemes a testnek, sőt egyes mozgásszervi panaszok fel is erősődhetnek. Kezdetben heti 3 nap mozogj, 4 hét után pedig heti 5 nap.

Ha fárasztó napod volt, válassz könyebb edzésnapot, például 1 óra gyaloglás a szabadban. Ha kevés az időd, tornázz otthon 30 percet, csak ne hagyd ki.

Hétről hétre egyre jobban esik, fittebb, energikusabb leszel, és minden fájdalom megszűnik.

Ha fárasztó napod volt, válassz könyebb edzésnapot, például 1 óra gyaloglás vagy egy rövidebb, könnyed kocogás a szabadban.

4. Motiváció

Keress magadról egy képet, amikor elégedett voltál magaddal. Csatlakozz közösséghez, mint például a FittKontroll, ahol hasonló értékrendű emberekkel találkozhatsz. Itt meg tudod osztani a problémáidat, kérdezhetsz másoktól, akik már előrébb tartanak, vagy beszélgethetsz olyanokkal akik hasonló cipőben járnak, mint te.

Nálunk a Fittkontroll közösségben, akik részt vesznek a 28 napos Életmódváltó Programban, beléphetnek a zárt Facebook csoportunkba is. Itt pedig szakértők is tudnak segíteni a táplálkozásban (dietetikus), személyi edző a testmozgásban vagy éppen a motivációd fenntartásában.”

A Fittkonroll egy támogató és baráti közösség is egyben, ahol nem maradsz magadra. Beszélgethetsz és kérdezhetsz vagy éppen motiválódhatsz! Néha pont ez a siker kulcsa.

5. Kitartás

Légy türelmes, és haladj lépésről lépésre! Sokan beleesnek abba a hibába, hogy “hétfőn” kezdik az életmódváltást, szerdán vétkeznek, és inkább következő hétfőn újra kezdik. Ezt soha ne tedd! Ha elbuktál, kellj fel és haladj tovább.

Nyilván az lenne a legjobb, ha nem hibáznál, de mint tudjuk ez is része a folyamatnak. Sokan vannak ezzel így, de azok akik végül elérik a céljukat abban különböznek, hogy ők nem keseregnek és nem kifogásokkal állnak elő. Egyszerűen haladnak tovább és csinálják a napi apró lépéseket a kitűzött cél irányába.

6. Cél

A legfontosabb és a FittKontroll Életmód váltó programot is azzal kezdjük, hogy célt tűzünk ki. Ez a cél legyen mérhető mindenképpen, és legyenek benne rövidtávú célok. A részeredmények nagyon fontosak, mert motiválóak. Ha például szeretnél 20 kg fogyni, akkor először tűzd ki részfeladatként, hogy 3 hónap múlva 8-10 kg-mal kevesebbet mutasson a mérleg. És így tovább…

Összegzés

A Fittkonroll csapatával fontosnak tartjuk, hogy kezdők és túlsúlyosak számára is megfelelő edzésprogramot tudjunk kínálni. Szakértőinkkel együtt (pl. táplálkozási tanácsadó) számos sikert értünk el. De vannak szabályok, amiket neked is be kell tartanod. 

Fontos odafigyelned a fokozatosságra, a változatosságra, a rendszerességre, a motivációra, a kitartásra és végül – bár ezzel kell kezdeni – legyen kitűzött és mérhető célod! 

Ha szeretnél motiválódni, akkor nézd meg a Sikertörténetek menüpontot a felső menüsávban és nézd meg a FittKontroll program résztvevőinek előtte-utána fotóit. Ez megadhatja számodra is a kezdő „lökést”, hogy elindulj egy egészségesebb és fittebb élet irányába. Mi ebben tudunk segíteni!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk az indulásban: https://fittkontroll.hu/kapcsolat/

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top