A sikeres életmódváltás 5 lépése

Az életmódváltással már sokan próbálkoztak. Voltak akik sikerrel vették az ezzel járó nehézségeket és voltak, akik menet közben feladták különböző kifogásokra hivatkozva. A sikeres életmódváltás mindenkinek mást jelent. Mi úgy szoktuk meghatározni a Fittkontroll program keretében, hogy a fő cél az egészségünk megőrzése és a betegségek megelőzése.

A Fittkonroll csapatával 5 területet határoztunk meg, ami elvezet végül téged is a sikeres életmódváltáshoz! Most nézzük meg ezeket!

1. Rendszeres mozgás, sportolás

A sikeres életmódváltás egyik meghatározó eleme a rendszeres mozgás, sportolás.

A mozgást soha sem késő elkezdeni, pont olyan fontos, mint a napi fogmosás és tisztálkodás. A rendszeres fizikai aktivitás lelassítja az öregedési folyamatokat.

Időt és energiát kell fordítani arra, hogy beépüljön a mindennapokba a mozgás szeretete, igénye. Ehhez nagyon fontos, hogy változatosan sportoljunk, és ne ragadjunk le egy mozgásforma mellett.

Test és lélek edzése egyformán fontos. Hajlamosak vagyunk csak a külsőségekre adni, és megfeledkezünk a belső egyensúlyról. A dinamikus, pörgős edzések mellett fontos, hogy időt szánjunk olyan mozgásformákra, mint a jóga, pilates,stracing. Pilates mentoromomat idézve, a pilates igényes embereknek való. És való igaz, igény szükséges ahhoz, hogy foglalkozz magaddal kívül-belül.

Lehetsz bármennyi idős, az izomzatod fogja megmondani a valós korodat, élhet egy 20 éves is fájó ízületekkel, és élhet egy 80 éves is fitten.

A döntés mindig a saját kezünkben van.

➡️Feladat: Gondold át, hogy amikor jól érezted magad a bőrödben, mennyit mozogtál, hogy éltél. Ha sportoltál mi volt a kedvenc mozgásformád? Írd le, mikor és mit tettél a fittségedért.

Időt és energiát kell fordítani arra, hogy beépüljön a mindennapokba a mozgás szeretete és igénye. Ez megfelelő célok mellett gyorsan elérhető.

2. Kiegyensúlyozott táplálkozás

Kiegyensúlyozott táplálkozás: Táplálkozásunk van a legnagyobb hatással életünkre, nagyon sok problémánkat, betegségünket köszönhetünk a helytelen táplálkozásnak.  A finomított szénhidrátok közvetlenül befolyásolják az inzulinszintet, a hormonális egyensúlyt, a testtömeget, valamint a lelki és szellemi állóképességet. Erről további cikkeket találsz a Fitt Magazinunkban.

➡️Feladat: Kérlek írd le naponta hányszor eszel, rendszeres e a táplálkozásod, főétkezések között nassolsz?

3. Önfejlesztés

A világ folyamatosan változik, a kutatások egyre több kérdésre választ adnak. Igaz a felgyorsult információ áradatban nehéz kiigazodni, de nyitottnak kell lenni új dolgok iránt. Mert lehet, hogy pont a Te problémád megoldásához kínál lehetőséget.

Minden ember más és más, ezért nem biztos, hogy ami a barátodnak segített az neked is fog. De ha nem adsz neki egy esélyt, meg sem próbálod, akkor semmilyen tapasztalattal nem leszel gazdagabb. Mi (Szilvi és Tibi) rendszeresen időt szánunk az önfejlesztésre, hogy elérjük a céljainkat a magánéletben és egyre jobb színvonalú szolgáltatást tudjunk nyújtani számotokra.

Hogyan tudsz ezen a téren fejlődni? Légy harmóniában önmagaddal!

1.) Tervezd meg a napjaidat, feladataidat, táplálkozásodat, edzéseidet

2.) Táplálkozz változatosan, és mértékletesen

3.) Pihenj, regenerálódj, olvass

+1 tipp Kerüld a panaszkodó emberek társaságát

➡️Feladat: Most írd, hogy mikor olvastál vagy néztél olyan filmet, vagy voltál olyan előadáson, ami önfejlesztéssel kapcsolatos?

4. Stressz kezelés, pihenés

A stresszt kiváltó okokról és következményekről napokat lehetne beszélni. Sokkal fontosabb inkább azt átgondolni, hogyan védekezhetünk ellene, hisz megszűntetni nem tudjuk. Ehhez tisztában kell lenni az 5 fő stresszforrással.

1. stresszforrás: Az ismeretlen

– Nem tudod, hogy mi fog történni a jövőben?

– Például a munkahelyeden?

– Pontosan tudod, hogy mit szeretnél?

– Átgondolva, tényleg azt a munkát végzed, amit szeretsz?

– Ha a válaszod nem: Mit teszel azért, hogy az „álom munkádat” végezd?

2. stresszforrás: Emberek

– Milyen emberekkel veszed magad körül? Vannak akik állandóan csak panaszkodnak, esetleg pletykálkodnak vagy folyamatosan másokat bírálnak? A negatív embereket, ha nehéz is, de néha érdemes kizárni vagy legalább minimalizálni a velük töltött időt és nem belefolyni a játszámájukba.

Az amúgy is kevés idődet szánd azokra az emberekre, akik feltöltenek, és nem panaszkodnak. Mindenkinek vannak problémái, de a sikeres emberek nehezebb napjukon sem panaszkodnak. Vedd körbe magad támogató emberekkel.

3. stresszforrás: Pénz

Nem az számít, hogy mennyit keresel, hanem az, hogy mennyit tudsz megtartani belőle! Vezesd a napi költségvetésedet, lásd, hol folyhat el a pénz!

4. stresszforrás: Nyomás

Lassulj le! Az emberek többsége általában túl sokat vállal, ennek eredményeképpen semmit SEM CSINÁLNAK NAGYON JÓL! Tarts szünetet! Eddzél rendszeresen!  Mindez kitisztítja a fejedet, levezeted a napi feszültséget. A legjobb munka után közvetlen, hogy mire hazamész, teljesen „lejössz” a munkahelyi dolgokról.

5. stresszforrás: Alvás

A legkevésbé értékelt, de legfontosabb erőforrásunk. Fontos, hogy ezt ne időpazarlásként éld meg, hanem egyfajta befektetés az egészségedbe és abba, hogy következő napon legyen elég energiád a feladatok elvégzésére.

➡️Feladat: Nézd át a fenti pontokat és gondold végig a saját életedre vonatkozóan!

5. Magánélet

Michael Hyatt szerint „az nem siker, ha a munkádban nyersz, de otthon nem, akkor nem lehetsz sikeres. De ha csak a családodra összpontosítasz, és a munkára nem, akkor is stresszes leszel.”

Tervezd meg a feladataidat, priorizálj, állíts fontossági sorrendet. Írd be a naptárba, amikor a családoddal leszel, és e köré szervezd a dolgokat! Védd az idődet, mert senki más nem fogja helyetted tiszteletben tartani. Tanulj meg nemet mondani, és elengedni dolgokat!

Egészségesnek lenni annyit tesz, mint először is egészségesen gondolkodni.

Idő, és pénzgazdálkodás a fő alappillére a kiegyensúlyozott életnek. Minden este ülj le 10 percre és szervezd meg a következő napodat illetve értékeld az aktuális napodat. Nyugodtabban pihensz, ha nem azon gondolkodsz, hogy mit ne felejts el másnap. Lesznek, napok mikor mégis elbillen a mérleg nyelve és zsúfolt lesz a napod, de egyre gyorsabban fogod vissza billenten a mérleget, ha szervezed az életedet.

➡️Feladat: Mi az az időtöltés ami kizökkent a mindennapokból, kikapcsol, feltölt, jólesik?

+1 tipp: Orvosi szűrővizsgálatok

Én hiszek abban, hogy 50%-ban mi vagyunk a felelősek az egészségünkért, a mindennapi életvitelünk határozz meg minket. Viszont ott van a másik 50% ami a genetikánk, az már születésünkkor adott, kapjuk szüleinktől. Fontos, hogy életünk része legyen a rendszeres orvosi szűrővizsgálat, évente egy alkalom. Érdemes ezt előre megtervezni, illetve felhívni környezetünk és szeretteink figyelmét, hogy tartsanak velünk.

➡️Feladat: Kérlek, írd le mikor voltál utoljára laborvizsgálaton, rákszűrésen, mammográfián, prosztata vizsgálaton, tüdőszűrőn? Mi a következő időpont, amikor mész?

Összegzés

A Fittkonroll csapatával 5 területet határoztunk meg, ami elvezet végül téged is a sikeres életmódváltáshoz! Ezek voltak a rendszeres mozgás és sportolás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, az önfejlesztés, a stressz kezelése és pihenés, valamint a magánélet egyensúlya. 

Javaslom, hogy végezd el az egyes pontokhoz adott feladatokat, így még közelebb kerülsz a döntéshez, ami elvezet az első lépésekhez, hogy elkezd pozitív irányba változtatni az életedet. Ha pedig már az úton vagy, akkor is jól jöhet a megerősítés és az új gondolatok beépítése a mindennapokba.

Segíthetünk céljaid elérésében? Várjuk leveledet: https://fittkontroll.hu/kapcsolat/

Scroll to Top