Hogyan javítja a Pilates a sportteljesítményt?

Joseph Hubertus Pilates beteges gyerek volt, asztmás, angolkóros, reumás láztól szenvedett, így egész életét annak szentelte, hogy fizikailag megerősödjék.

Több sportágat is kipróbált, jártas volt a testépítésben, műugrásban, síelésben és tornában, de e mellett bokszolóként, cirkuszi akrobataként és önvédelmi oktatóként is dolgozott.

New Yorkba költözését követően, az 1940-es évektől táncos körökben ismertté és felkapottá vált. (George Balanchine meghívására tanított a híres „New York City Ballet”-nál.

Amíg kezdetben a Pilates a profi táncosok fitnesz rendszerének képezte alapját, és tette hatékonyabbá és erősebbé a balett-táncosok mozgását, úgy újabban a különböző sportágak élsportolói is a Pilateshez fordulnak teljesítményük optimalizálásáért. Elég csak két nagy nevet említenünk, hisz pl. Cristiano Ronaldo és Serena Williams is esküsznek Joseph Pilates módszerére, azért, hogy elkerüljék a sérüléseket és sokáig az élvonalban tudjanak maradni.

Az alábbiakban bemutatom azokat az alapvető okokat, szempontokat, amelyek alapján egyértelművé válik, hogy hogyan javítja a Pilates a sportteljesítményt.

1. Rugalmasság

A rövid combhajlítások gyakran előfordulnak minden olyan sportban, ahol a rövid távú robbanékonyság elengedhetetlen, így például a futballban, vagy más futást, gyors helyzetváltozatást igénylő labdajátékokban (kézilabda, kosárlabda), vagy akár az atlétika rövid távú futószámaiban. Sajnos a rövid combhajlítások, kellő nyújtás nélkül, rövidített, merev izomzatot eredményezhetnek, amely negatívan befolyásolja a dinamizmust és a sebességet.

Ennek szemléltetésére egy nemrégiben futballistákkal foglalkozó tanulmány megállapította, hogy a hajlítás rugalmassága kulcsfontosságú tényező a labdarúgással kapcsolatos készségek, például a sprintelés, az ugrás és a rúgás elvégzésében. A rendszeres pilates gyakorlatok azonban leküzdhetik, megelőzhetik a fent vázolt problémákat, hiszen javítják a csípő és a combizmok rugalmasságát.

Ezek mellett a pilates gyakorlatok hatékonyan javítják a felsőtest rugalmasságát is. Ez különösen fontos azokban a sportokban, ahol a gerinc hirtelen forgó irányú terhelést kaphat, gondolhatunk itt pl. a golfra, a műugrásra, a már említett táncra, de akár a gyors fordulást igénylő labdajátékokra is. A merev hát a különböző gyakorlatok, technikák végrehajtása során túlzott mértékű terhelést jelent a hátgerincnek. A pilates gyakorlatok a hát-gerinc rugalmasságának javításán keresztül megvédhetik a sportolót a gerincét a sérüléstől.

2. Egyensúly

A legtöbb sport az általános alapozást követően az adott sportoló izomzatát célirányosan sport-specifikusan fejleszti. Az adott sportágra jellemző edzések során általában ugyanazon izmokat ismételten, azonos módon használunk. Például a futás a testet egyenes irányba mozdítja, amely erőssé tesz az egy síkban történő mozgás során, de gyengeséget jelent, ha más síkokban történő mozgásokról van szó, például csavarodásról, hajlításról vagy oldalra lépésről. Mindez a test egyensúlyhiányához vezethet, ami nagyobb a sérülésveszéllyel jár.

A Pilates gyakorlatok ezen problémákra is tökéletes megoldást jelentenek, mert minden síkban és irányban mozgatják a testet, megerősítve az alulhasznált izmokat. A pilates számos egy oldalon végzett mozgást is tartalmaz (olyan testgyakorlatokat, amelyek során a test mindkét oldalán külön dolgozunk), a célból, hogy az izmok egyenletesen erősödjenek meg.

Az egyensúly megteremtése nem csupán az élsportban fontos, hanem kiemelt jelentősége van a szabadidős sportokban, hobby sportokban is.

Ezen területeken a mozgás aktivitás általában kisebb, mint az élsportolók esetében, ezért különösen fontos a sérülésveszély elkerülése. A különböző eszközt használó kardió edzések során (pl. spinning, walk energy), vagy egy erősítő TRX edzés alatt fontos a stabil és biztonságos eszközhasználat, amelyre kiválóan felkészítenek a pilates egyensúly gyakorlatai.

3. Erő

A pilates erőt és stabilitást teremt a csípőben, a farizmokban, a testünk stabilizációjában kiemelt jelentőségű un. core-izmokban. Ez utóbbihoz tartoznak a medencefenék izmai, a haránt hasizom, a külső és a belső ferde hasizom, az egyenes hasizom, a gerincfeszítő izmok  (ezek közül főleg a hosszú hátizom), a sokbahasadt izmok, a rekeszizom. A medencefenék izmai alulról határolják a hasüreget, a hasizmok elölről, a gerincfeszítők hátulról, a rekeszizom pedig felülről. (Másodlagos izomként ide sorolják még a nagy farizmot, a széles hátizmot és a csuklyás izmot is.)

A pilates gyakorlatok kiemelt hangsúly fektetnek a stabilizáló izmok fejlesztésére. Ez izmok fejlesztése segít az egyes sportolóknak abban, hogy akkor is stabilitást találjanak és extra erőtartalékhoz jussanak, ha pillanatnyi egyensúlyhiányba kerültek is.

4. A mozgás hatékonysága

A Pilates gyakorlatok célja, hogy megtanítsák a testet az optimális mozgásra. Ez előnyt jelent a legtöbb sportágban, különösen azokban, amelyek kitartást igényelnek.

A triatlonistáknak például a mozgás hatékonyságára van szükségük ahhoz, hogy három egymást követő versenyszámban is jól teljesíthessenek. A Pilates gyakorlása óriási hasznot jelenthet a triatlonisták számára, mivel ezen gyakorlatok megakadályozzák bizonyos izmok túlzott használatát és így azok esetleges sérülését. Az izmok funkcionális erőssége és rugalmassága segít az energia tartalékolásában és célzott felhasználásában.

A Pilates emellett hozzájárul az erős izomzat fejlesztéséhez, ami segíti a hatékonyságot. Egy kerékpáros esetében például a stabilitás hiánya oldalirányú mozgást eredményez, amelynek kompenzálása energiát von el a lábaktól. Ez az állandó kompenzálás más problémákhoz is vezethet, például hátfájáshoz és fenékfájdalomhoz. Ezért pl. a kerékpárosoknak meg kell erősíteni a medencéjüket, a deréktájukat és a hasizmaikat a Pilates gyakorlatokon keresztül.

5. A sérülések megelőzése és a regeneráció

A sérülések a sportban napjainkban gyakori és sokszor költséges problémát jelentenek. Az egyensúlyhiány, a rugalmatlanság, egyes izmok gyengesége és bizonyos izmok túlzott használata hozzájárulhatnak a sportsérülések fokozott kialakulásához.

Ezek a problémák könnyen elkerülhetők a Pilates edzések rendszeressé tételével, a pilates edzésprogramunkba történő beillesztésével, mint utaltam rá, nem csupán az élsportolóknak, de a hobby szinten rendszeresen sportolók számára is.

A pilates a sérülések elkerülésén túl hatékony eszköze a test regenerálódásának, illetve esetleges sérülést követően a test, az adott izomcsoport rehabilitációjának.

6. Finom-hangolás

A Pilates elvek, gyakorlatok sport-specifikus edzésprogram részeként történő használata számos előnnyel jár. Egyrészt rengeteg hasznos visszajelzést ad a használó számára, amely különösen hasznos lehet, ha megpróbáljuk kijavítani a sportoló hibás mozgásmintáját.

Másrészről a pilates foglalkozásokon alkalmazott eszközök, az egyszerű eszközöktől (labda, henger, szalag, stb.) a Joseph Pilates által fejlesztett összetett gépekig, sokoldalú alternatívákat kínálnak a képzésére, fejlesztésére. Az eszközök úgy kerültek kialakításra és az ezekkel végzett gyakorlatok úgy kerültek kidolgozásra, hogy beállítsák az adott izomcsoport terhelésének és fejlesztésének optimumát, különösen a gépes gyakorlatok esetében stabilizálva a helyes tartást, optimalizálva a kivitelezést.

Összefoglalva a pilates előnyös az élsportolók számára, de természetesen nem csak nekik szól. A szabadidős, amatőr illetve hobby sportolók számára a pilates gyakorlása ugyancsak hatalmas előnyökkel jár.

Az egyre inkább jellemző ülő életmód a testet merevebbé, gyengébbé és kiegyensúlyozatlanabbá teszi. A szabadidős sportolóknál éppen ez az íróasztalhoz kötöttség jelenti a fokozott sérülésveszélyt. Gondoljunk például egy baráti teremfocira, ahol az aluledzettség, a bemelegítés hiánya, az önkép és a valóság közötti szakadék gyakran eredményez kisebb-nagyobb sérülést. A Pilates itt is segíthet, hiszen az általános izomfejlődésen, fejlesztésen, az izmok, inak, ízületek rugalmasságának biztosításán keresztül, az egyensúly és stabilitás megteremtése segítségével kompenzálni tudja a számítógép előtti görnyedés káros hatásait és egyúttal élvezetessé és hatékonnyá teszi a választott szabadidős mozgás gyakorlását.

Forrás: https://complete-pilates.co.uk/pilates-improves-sports-performance/

Csatlakozz online Pilates edzéseinkhez, melyek 24 órán belül visszanézhetőek:

https://fittkontroll.hu/online-edzes-bejelentkezes/

Scroll to Top