hiit edzés

HIIT edzés: minden, amit tudni érdemes!

Nem kérdés, hogy a hiit edzés napjaink egyik legnépszerűbb edzésformája. Hogy miért van ez arra több választ is rá lehetne vágni, hiszen rengeteg előnye és pozitív hatása van. Szeretnél többet megtudni erről az edzésmódszerről? Ebben a cikkben összeírjuk a hiit edzés legfontosabb tudnivalóit! 

Mi az a HIIT edzés?

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk, fontos a legelején kezdeni. Mi is az a hiit edzés? Ez egy mozaik szó, az angol high intensity interval training rövidítése. A módszer lényege, hogy az edzés során különböző intenzitású szakaszok váltogatják egymást. Egy intenzív, “mindent bele” szakaszt egy sokkal kevésbé intenzív, lazítós szakasz követ. 

Sokféle gyakorlattal végezhető, de most vegyük példának a futást. 1 percig teljes erődből sprintelsz, majd ezt követően fél percig lassabb tempóban kocogsz, vagy sétálsz. A lényeg, hogy ebben a szakaszban sem állsz meg, hanem mozgásban maradsz! 

Milyen gyakorlatokból állhat egy HIIT edzés?

A hiit egyik előnye pont abban rejlik, hogy rendkívül sok gyakorlatból állíthatod össze az edzést, így sosem lesz egyhangú és a tested bármely pontját megdolgoztathatod! Használhatsz eszközöket, de anélkül is teljesértékű edzésmunkát végezhetsz! 

hiit edzés gyakorlatok

10 népszerű gyakorlat 

 • Futás 
 • Kerékpározás 
 • Úszás 
 • Ugrálókötelezés 
 • Fekvőtámasz 
 • Négyütemű fekvőtámasz 
 • Guggolásból felugrás 
 • Kitörés 
 • Felülés 
 • Plank 

Ha érdekel 4 gyakorlat, ami olvasztani fogja rólad a zsírt, akkor olvasd el ezt a cikkünket is! 

Előnyök-hátrányok

Ahogy már a bevezetőben említettük, a hiit edzés azért olyan népszerű, mert számos fontos előnye van, ami igazán vonzóvá teszi versenytársaival szemben. Persze az éremnek mindig két oldala van, így ennek az edzésformának is vannak hátránya, de kezdjük a legfontosabb pozitívumokkal, előnyökkel! 

 • Rövid és változatos edzések 

Napjaink egyik fő problémája az időhiány. A hiit edzéseket pont azért szeretik, mert egy edzés nem tart sokáig, mégis rendkívül hatékony és látványos eredmény érhető el! A hab a tortán, hogy számos gyakorlatból válogathatsz, ezáltal sosem lesz monoton és egyhangú a testmozgás! 

 • Bárhol bármikor végezhető 

Mivel nem igényel eszközöket, ez az edzésforma kis túlzással bárhol és bármikor végezhető. Ha nem szereted a konditermeket, edzhetsz otthon vagy akár a friss levegőn. Mivel egy edzés nem tart sokáig, így a nap bármely időszakába be tudod zsúfolni! 

 • Az edzés befejeztével is zsírt égetsz el 

Ez az egyik személyes kedvencünk. A hiit magas intenzitása miatt edzés közben több oxigént használsz el, mint amit magadhoz veszel, amit a szervezeted kompenzálni próbál. Ennek eredménye, hogy a zsírégetés nem fejeződik be az edzés végezetével. 

hiit edzés előnyök

Milyen hátrányai vannak a HIIT edzésnek?

Sajnos akad egy-egy hátrány is, amit fontos megismerned, mielőtt ezt az edzésformát választod. Az egyik, hogy ez egy haladóbb mozgásforma, kezdőknek nem annyira ajánlott. Ennek oka, hogy az extra magas intenzitás nagy teherbírást és mozgáskoordinációt igényel. Ez egy kezdőnél még nem minden esetben van meg. 

A másik hátránya, hogy jóval magasabb a sérülések kockázata. Ez nyilván a magas intenzitásának köszönhető. Ha nem vagy elég körültekintő, nem szabályosan végzed az edzést, nem melegítesz be rendesen, vagy esetleg túlságosan megerőlteted magad, könnyen sérülés lehet a vége! 

HIIT edzés hatásai

Mint minden testmozgás, a hiit is jótékony hatással van a szervezetedre.

Nézzük milyen pozitív élettani hatásai vannak:

 • Erősíti a szívet 
 • Fejleszti a teljesítőképességet 
 • Gyorsítja az anyagcserét 
 • Szabályozza a vércukorszintet 
 • Csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát 

Ha érdekel részletesebben, hogy milyen jótékony hatásokkal számolhatsz, ezt a cikkünket olvasd el! 

hiit hatásai a szervezetre

Fontos kiemelni, hogy a hiit edzés magas intenzitása miatt, erős szívműködést igényel. Ha már régóta nem mozogtál,  a biztonság kedvéért keresd fel az orvosodat és vizsgáltasd ki, hogy minden rendben van-e! 

Reméljük, hogy minden szükséges információt megtalálsz a hiit edzéssel kapcsolatban, ami ahhoz kell, hogy el tudd dönteni, hogy neked való-e ez a mozgásforma. Korábban összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló kérdéseket, érdemes ezt is átfutnod, hátha választ találsz a kérdésedre! 

Ha bármi egyéb kérdés motoszkál benned, írd meg kommentben és válaszolunk! 🙂 

 

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top