Fitt Anya – Hogyan építsük fel magunkat újra!

Igen, igaz: az az általában várva várt áldott állapot bizony mindenki életét megborítja és újrahúzza. De az egyik legjobb hír ezzel kapcsolatban, hogy rajtunk áll, hogy lépünk szintet és felépítjük-e magunkat újra!

Egy új munka, egy új szerep legalább 6 hónapot vesz igénybe, míg komfort zónába kerül, hát még ez a többtényezős feladat, amiben újra kell strukturálnia önmagát egy nőnek, Anyává válni, párkapcsolati szerepében is megújulni – aki ráadásul most már nem csak saját magáért, hanem családjáért is felelős, és jut eszébe a szőnyeget váratlanul tényleg teljesen kihúzták alóla. A nők 90%-a lelkiismeretfurdalást érez a nevelés miatt is és ezen egyáltalán nem segít a társas kapcsolatok hiánya, az információszennyezettség, illetve a körülöttünk lévő rengeteg „szakértő”.

Statisztikák alapján az első baba után a nők 60%-a, míg a következő gyerek után csupán 40%-a nyeri vissza szülés előtti testsúlyát. A temérdek öröm, ami a babák jelenlétét jelenti, kéz a kézben jár a fizikai terheltség megnövekedésével. A háttérben fokozatosan meggyengülnek a kismedence és a törzs izmai, romlik a tartás és a légzés minősége is, a krónikus kialvatlanság pedig csak megfűszerezi az egyre rosszabbodó állapotot.

A helyes táplálkozás – ha volt ugyan – teljesen megborul, az egyik legmeghatározóbb egyensúlyteremtő tényező, a mozgás pedig a háttérbe szorul!

A legfontosabb tehát, hogy legyünk türelemmel és elfogadással magunk felé és lépésről lépésre haladjunk!

A legszerencsésebb, ha már a várandósság 9 hónapja alatt próbáljuk a kontrollt megtartani. Étkezni és mozogni is nem kettő helyett, hanem sokkal inkább kettőre figyelve.

A baba megérkezése után aztán a testnek időt kell hagyni a regenerálódásra, de a kismedencei területek helyreállításával, vagyis az intimtornával már az első hetekben elkezdhetjük a mozgást beilleszteni a mindennapjainkba.

A bűvös 6 hét lejárta után már fokozatosan növelhető az aktivitás minél nagyobb sétákkal – egy 1 órás séta is önmagában 200-300 kalóriától szabadíthat meg minket nem beszélve a friss levegő varázslatos erejéről – illetve a baba pár hónapos korától már számtalan babás torna is rendelkezésre áll (pl. babás pilates, jóga, baba-mama torna) melyek társasági életünkre is kiváló hatással vannak. Figyelni kell viszont, hogy megfelelő gátizom és hasizomműködés hiányában nem szabad komoly erőltetéseket végezni, így érdemes szakértővel konzultálni.

Alakunk visszanyeréséhez később aztán nekiállhatunk zsírégető és kardió edzéseknek is. Ehhez kiváló felvezető pl. a fittwalking, sétás torna. A kezdetekben felejtsük el, hogy végigcsináljuk, koncentráljunk a kis energiabombákra, a magunkra is szánt idő fog jóleső érzés formájában jutalmazni minket.

Sok esetben a gyerekek mellett képtelenségnek tűnik magunkra is időt szánni! Ne nagy léptékben gondolkodjunk: pl. először csak belekukkantunk az edzésbe pakolás közben, aztán kedvet kapunk és 10-20 percre beállunk, esetleg a kicsivel a hátunkon vagy kezünkben mozgunk, aztán ugyan már jobb éjszakánk volt (mert csak 20 alatti volt a megébredések száma), de a délutáni alvásnál nem dőlünk le mellé, hanem inkább tornázunk… szinte biztos lesz a siker!

tipp1: a gyakorlatokat lehet picit játékosabban koreografálni: közben grimaszolni nekik, csikizni, harapdálni és mind megenni! :)… Így fokozatosan ösztönözzük őket is az aktivitásokra, csibészkedni, birkózni, ugrálni, futkározni…a mai gyerekek nagy része sajnos úgyis mozgáshiányos!

tipp2: ha az apróságok nem akarnak velünk tornázni, de nélkülünk se lenni, vigyük ki őket játszani a szabadba és csináljuk az edzést mellettük pl. a teraszon, a homokozónál vagy a fűben, míg Apa felügyeli őket

Ráadásul közvetlenül párunk aktivizálására is ösztönző hatással leszünk, akár az esetleges szimpátia hízás leépítésében, de a mozgás okozta felszabadító érzés miatt mentális egészségük javításában is. Valljuk be őszintén a baba mellett az anyukák hullámvasút természetének eltűrése sem kis kihívás az egy fedél alatt élőknek.

A másik alappillér az étkezés, ami időközben pocsék háttértáncos lesz. Egy kizárólagosan szoptató anyuka akár napi 800 kalóriától is megszabadulhat, de szinte biztos, hogy tejtermeléssel vagy anélkül: enni fogunk állva, habzsolva, stresszből, többször kialvatlanságból, időnyerésből. Versenyt űzünk a hűtőnyitogatásból és ez a pár apró kis tényező mágnesként vonzza a plusz kilókat. (Egy kialvatlan este után pl. átlag 380 kalóriával fogyasztunk többet!)

A rossz étkezési rutint pedig aztán pillanatok alatt elsajátítják a gyerekeink és arra leszünk figyelmesek, hogy a lelkiismeret furdalásunk hatványozódik: nemcsak az alakunk miatt, hanem az apróságaink egészsége miatt is aggódunk.

Ne felejtsük, mivel a gyerekek utánzás alapján tanulnak, fontos példaképek vagyunk nekik! Meg kell tanítanunk nekik a helyes táplálkozást, és ezt csak úgy tehetjük, ha mi is úgy étkezünk!

A család egyensúly teremtője az Anya!

Néha kicsit ijesztő ugyan, de a megoldás a mi kezünkben van, bízz Magadban és merj kísérletezgetni, ügyeskedni, díjazd a kis lépéseidet is és hosszútávon gyümölcsöző lesz! A gyerekek folyamatosan változnak, ha valami nem jól sül el, térj vissza rá és próbáld meg pár hét múlva bátran!

Fókuszálj a türelemre és a fokozatosságra, az online tér nálunk is nyitva!

Keress minket bátran és engedd, hogy támogassunk a fizikailag és mentálisan is egyensúlyban lévő fitt anyává válásig!

Első lépésként próbáld ki élő-online edzéseink közül az Alakformáló vagy Fittwalking edzést.

Ha az időpont nem megfeleő sincs gond,mível edzéseink 24 órán belül visszanézhetőek.

Kattints és csatlakozz csapatunkba: https://fittkontroll.hu/online-edzes-bejelentkezes/

Scroll to Top