a hiit edzés jelentése

A HIIT edzés jelentése

Ha rendszeresen mozogsz, vagy épp azon gondolkozol, hogy elkezd az edzést, biztosan hallottál már az hiit edzésformáról. Elképesztő mértékben nőtt a népszerűsége az elmúlt években, hiszen rengeteg előnye van, de mi is ez pontosan?! Nézzük mi a hiit edzés jelentése!

Mi a HIIT edzés jelentése?

A hiit egy mozaik szó, az angol high intensity interval training rövidítése, a jelentése magas intenzitású intervallum edzés. Ahogy a nevében is benne van, a hiit egy különösen intenzív edzés, éppen ezért inkább haladóknak ajánlják.

A hiit lényege, hogy magas és alacsony intenzitású szakaszok váltják egymást az edzés során. A magas intenzitású szakasz során a cél, hogy mindent kiadj magadból, hogy elérd a maximális pulzusod 80%-át. Az alacsony intenzitású szakasz során “pihenhetsz” egy kicsit, de ebben a szakaszban is folyamatosan mozgásban maradsz. 

A legegyszerűbb példa erre a futás: 1 percig úgy futsz, ahogy csak bírsz, majd egy percig kocogsz vagy sétálsz. 

Ahogy korábban említettük a magas intenzitása miatt a hiit edzés kezdők számára nem ajánlott, de ha már rendelkezel egy alap edzettségi szinttel, akkor óvatosan, rövidebb szakaszokkal nyugodtan próbáld ki a módszert!

mi a hiit edzés

Miért szeretik ennyire a HIIT edzést?

A hiit edzésnek számos előnye van, de a legvonzóbb tulajdonsága talán, hogy nem vesz el sok időt, viszont figyelemreméltó a zsírégetési hatékonysága, ráadásul az edzés befejeztével is folytatódik a zsírégetés. 

Most biztos azon gondolkozol, hogy ez hogyan lehetséges. A hiit edzés magas intenzitása miatt több oxigént fogyasztasz el, mint amit abban a pillanatban beviszel, így egy oxigénhiányos állapot alakul ki, amit a szervezet kompenzálni próbál és ez okozza az utólagos égetést! 

A hiit edzésnek egyébként számos fontos előnye van, ha szeretnél részletesebben olvasni róluk, akkor olvasd el ezt a cikkünket is!

mit jelent a hiit edzés?

Amire mindenképp figyelj oda

A magas intenzitás miatt a hiit edzés során igen magas a sérülésveszély, ha nem vagy elég óvatos. Soha ne terheld túl magad, figyelj oda, hogy a gyakorlatokat szabályosan végezd el és SOHA ne feledkezz meg az edzés előtti bemelegítésről és a végén a nyújtásról!

Edzés során hidratálj sokat, a végén pedig próbálj meg hasznos tápanyagokat a szervezetedbe vinni, amik be tudnak épülni! 🙂

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top