hiit edzés hátrányai

A hiit edzés hátrányai

A magas intenzitású intervallum edzés napjaink egyik legnépszerűbb, – ha nem a legnépszerűbb – edzésformája, hiszen számos fontos előnye van a többi edzéssel szemben. Az éremnek azonban mindig két oldala van, ezért érdemes megvizsgálni a negatívumokat is. Ebben a cikkben megnézzük mik a HIIT edzés hátrányai!

Mint általában az élet minden területének, úgy a különböző edzésformáknak is megvannak az előnyeik és persze a hátrányaik is. Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy számodra melyik edzéstípus a legjobb választás, fontos, hogy ne csak az előnyökkel legyél tisztában, hanem a negatívumokkal, a hátrányokkal is.

A HIIT edzés, azaz a magas intenzitású intervallum edzés nem kérdés, hogy a legjobb választás, ha rövid idő alatt egy igazán megterhelő és rendkívül hatékony edzésformát keresel, amivel a céljaidat belátható időn belül elérheted.

Számos előnnyel rendelkezik, de mivel ez a cikk nem erről szól, most nem ezekről fogunk beszélni. Ha szeretnéd megismerni a HIIT edzés előnyeit, olvasd el ezt a cikkünket is!

mik a hiit edzés negatívumai?

Mik a HIIT edzés hátrányai?

A sok előnye mellett, a hiit edzés hátrányai sokkal kisebb figyelmet kapnak, pedig fontos megismerned őket, mielőtt belevágnál az edzésbe. Ki tudja, lehet kiderül, hogy nem is ez a megfelelő edzésforma számodra. Nézzük milyen negatívumokkal kell számolnod!

HIIT edzés hátrányai

  • Haladó mozgásforma

A HIIT edzés egyik hátránya, hogy rendkívül magas intenzitás miatt kezdők számára nem ajánlott. Ahhoz, hogy az edzésed hatékony legyen, fontos a jó technikai képesség. A gyakorlatok jó koordinációt és motorikus kontrolt igényelnek, ami a kezdőknél általában még nem tökéletes. 

  • Extra magas intenzitás 

A HIIT edzés lényege, hogy a gyakorlatokat a lehető legnagyobb intenzitással hajtsd végre. Ehhez rendkívül jó állóképességgel és teherbírással kell rendelkezned! 

  • Nagyobb a sérülések kockázata 

A magas intenzitás és bizonyos gyakorlatok miatt (sprintelés, ugrás) magasabb a sérülések és a húzódások kockázata!

hiit edzés sérülés veszély

Néhány fontos gondolat mielőtt belevágnál

Edzés előtt gondosan melegíts be és ne spórold le a nyújtásra szánt időt sem. Fontos, hogy edzés közben ügyelj a gyakorlatok szabályos kivitelezésére, hogy elkerüld a kellemetlen sérüléseket! Mivel a hiit edzés közben a cél a maximális pulzus elérése, érdemes konzultálni az orvosoddal, hogy leellenőrizd, minden rendben van, mielőtt ilyen szintű terhelésnek tennéd ki magad!

Ne feledd! Az egészség az elsődleges, ne kérj többet a szervezetedtől, mint amire képes vagy! Legyél türelmes, lépésenként haladj és a fejlődés sem fog elmaradni!

Te próbáltad már ezt az edzésformát? Neked mik a tapasztalataid vele kapcsolatban? Oszd meg velünk kommentben! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top