21 tipp a sikeres életmódváltáshoz

Először is Boldog Új Évet kívánok! Hiszen az Új Év mindig magában hordozza az újrakezdés, a megújulás lehetőségét. Biztosan tettét újévi fogadalmakat, de ha nem, akkor is óhatatlanul végiggondoltad, hogy min szeretnél változtatni az újévi „új” életeden.

Lehet, hogy a lakóhelyeddel nem vagy elégedett, lehet, hogy a jelenlegi munkaköröd már nem motivál, szívesen váltanál, az is lehet, hogy pénzügyi gondok gyötörnek, érzelmi problémák, egy rossz, kiüresedett párkapcsolat terhei nyomasztanak, vagy éppen az egészségi-fizikai állapotoddal, kondícióddal, vitalitásoddal, azaz az önképeddel nem vagy elégedett.

Ha már a problémát felismerted és felmerült benned az igény, hogy változtass, az már fél siker! Felmerül azonban a kérdés, hogy az életed megváltoztatása során merre is indulj?

A következő lépések, tippek segítenek jobban felmérni, hogy hol tartasz, megérteni a jelen helyzet kialakulásának okait és tisztázni azt, hogy hová is szeretnél eljutni.

Fontos, hogy kételyek helyett törekedjünk az egyértelműségre és a bizonyosságra, hiszen csak így tudunk valódi célokat kitűzni, így tudjuk az elérésükhöz szükséges motivációkat és erőt magunkban megtalálni.

1. Írj naplót!

A naplóírás olyan, mintha kibeszélnénk a gondolatainkat. Mindegy, hogy ezek a gondolatok pozitívak, vagy negatívak, de amíg a fejünkben kavarognak, elvonják a figyelmünket a valódi cselekvéstől.

Az írás segít tisztázni a célokat és meghatározni az alapvető értékeket. A leírtakból látszanak a prioritások, így a lényegtelen, kevéssé fontos problémákat elengedhetjük.

A napló akkor a legjobb, leghasznosabb, ha minél színesebb, hiszen tartalmazhat bármit, álmokat, terveket, a megvalósításukhoz szükséges lépéseket, a napi teendőket, a gondokat, szorongásokat is. a lényeg, hogy adjunk teret a gondolatok szabad áramlásának!

Legjobb reggel írni, a napi lehetőségek előtt, és este visszaolvasni a leírtakat, hiszen így a reggeli lelkesedést a napi tapasztalatok fényében, új perspektívában olvashatjuk vissza.

2. Rakj rendet!

Sajnos a rendetlenség és halogatás sokszor kéz a kézben járnak. Rakj rendet és mindjárt nagyot léptél előre az életminőséged javításában! Gyors győzelem, és nem kerül semmibe. Sokszor a külső környezeted a belső állapotodat tükrözi vissza. A rendrakás közben óhatatlanul megkezded a belső rend létrehozását is. Szóval „reszkessetek” bontatlan levelek, szétszórt ruhák, a szétrakott pipere cikkek, mosatlan edények, szanaszét heverő szerszámok, stb.! Csak aztán tartsd is fenn a rendet!

3. Kísérletezz!

Ha nem tudod, hogy melyik irányba haladj, akkor a legjobb módszer a tanulásra, ha új dolgokat próbálsz ki. Kezdd kicsiben! Vegyél részt tanfolyamokon, próbáld ki magad a munkahelyeden más területen is (kezdeményezz!), vegyél fel egy új hobbit, vegyél fel új szokásokat, stb.!

Az életed átalakítása a cél megtalálásáról szól. A kísérletek, útkeresések segítenek felfedezni, hogy mitől érzed jobban magad, mi visz legközelebb ahhoz, hogy mivé (kivé) szeretnél válni.

4. Meditálj!

A meditáció csökkenti a szorongást, mérsékli a stresszt, és e mellett javítja a koncentrációt és a memóriát.

Kezdd öt perccel! Ülj, vagy feküdj nyugodtan, csendesítsd le az elmédet, engedd el a felszínen lebegő gondolatokat, gondokat.

5. Bocsásd meg a múltadat!

A múltbeli vétkeken való rágódás, a múltbeli vétkekbe való kapaszkodás tönkreteszi a jelen boldogságát. Vess számot, gyógyulj meg és lépj tovább! Adj esélyt magadnak a változásra. Ha kell, kérj bocsánatot, ha kell, bocsáss meg … és igenis lépj tovább!

Ha egyedül nehéz, bátran keress támogatókat, barátokat, támogató csoportokat, biztosan segítenek a régi sérelmek feldolgozásában és elengedésében.

6. Légy őszinte magadhoz!

Elkerülhetetlen, hogy feltedd magadnak a kérdéseket, hogy miért keresed a változást, mi okozta a jelenlegi helyzetedet, mit jelent számodra a helyzet megváltoztatása. Fontos tisztáznod, hogy miben vagy jó, mi tesz boldoggá. A cél az, hogy életedet új vágányra állítsd, hogy az életedbe minél több olyan dolog is beleférjen, ami téged tesz boldoggá.

A változásra vágyás az átalakulás első lépése.

7. Az önismeret fontossága

Fel kell ismerned magadban azokat a tulajdonságokat, tulajdonságaidat, amelyek gátjai lehetnek a változásnak. Ilyenek például a halogatás, bármely függőség, a bizalom- és az önbizalom hiány. Fel kell ismerned, nevén kell nevezned továbbá azokat a rossz szokásaidat, kialakult negatív rutinokat, amelyek gátolják a céljaid elérését, hiszen a rutinná vált gondolkodási minták és a rossz szokások folyamatosan akadályozzák az előrejutást.

Egyedül ez sokszor nagyon nehéz lehet, hiszen magadat, rossz szokásaidat a saját személyiséged szűrőjén keresztül nézed. Bátran kérj tanácsot, véleményt olyan emberektől, akikben megbízol. A külső nézőpont sokszor reflektorként világít rá a problémákra. Márpedig a problémák felismerése fél siker!

Ha mindezeken túl vagyunk, következhet a tényleges megvalósítás szakasza. Folytatódjon az életmód váltás a támogató stratégiák elsajátításával, a rossz szokások megszüntetésével és ezek helyett a jó szokások kialakításával.

8. Légy kitartó!

A kudarc nem az ellenséged! Thomas Alva Edison, az izzólámpa feltalálója mondta azt, amikor a sok sikertelen kísérletéről kérdezték, hogy „nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható.” Nem érheted el az álmaidat, ha az első akadálynál visszafordulsz.

9. Legyél cselekvésorientált!

A tanulás jó, a megtanult információk kiválóak, de csak akkor hasznosak a számodra, ha fel is használod ezeket.

Ne gondolkodj tovább, ne beszélj róla, ne álmodozz, hanem tedd meg azokat a lépéseket, amelyek céljaid megvalósításához szükségesek.

10. Fontos a reggeli rutin!

A sikeres emberek pontos és tervszerű reggeli rutin alapján kezdik meg a napjukat. A szertartásaik nem önkényesek, azt a célt szolgálják, hogy megalapozzák az adott nap sikerességét.

A reggeli rutinod kialakítása rajtad múlik. Néhány jó tanács arról, mely elemeket kell célszerűen tartalmaznia:

A Csend: Kezdd a napot meditációval! Már az is elég lehet, ha csak nyugodtan leülsz és megtisztítod az elmédet. (Vigyázat! Ebbe nem fér bele az e-mailek elolvasása, a hírek meghallgatása, vagy a család napirendjének a szervezése.)
A Mozgás: Tornázz! A reggeli mozgás felfrissíti az elmédet, feltölt egész napra. (Nagyon klassz online edzéseink vannak, biztosan megtalálod a hozzád legközelebb állót, legjobban passzolót…! ☺)
A Tervezés: Minden nap fordíts néhány percet a napi tervezésre! Mit akarsz megvalósítani, mik lehetnek a gátló tényezők, és hogyan fogod ezeket kezelni, megoldani?

11. Képzeld el az ideális önmagadat!

Minden nap képzeld el, hogy kivé is akarsz válni! Hidd el, ha látod és folyamatosan szem előtt tartod a végcélt, akkor egyre jobban fogsz hasonlítani az elképzelt önmagadra.

12. Tervezd meg az életmódváltás lépéseit!

Mert kell egy terv, hiszen tervezés nélkül a halogatás, a bizonytalanság és a tehetetlenség fog győzni. Ha már tudod, hogy minden nap milyen lépéseket kell megtenned, az előrelépés kézzelfoghatóvá, elérhetővé és valóságossá válik.

A nagy változások megtervezésének és kivitelezésének legjobb módja az, ha kisebb elemekre bontod a nagy célt. Apró és kézzelfogható lépésekkel a nagy cél felé!

13. Fogadd el a kritikát!

A kritika értékes ajándék, ha megtanulsz élni vele. Semmiképp nem jó az elvtelen védekezés, hiszen úgy gerjeszt konfliktust, hogy kizárod magad abból, hogy tanulj a kritikából. Legjobb, ha hideg fejjel mérlegelsz, megállapítod, hogy az támogató vagy szándékosan bántó, valótlan, és ennek fényében tanulsz belőle vagy egyszerűen engedd el.

14. Kerüld el a halogatást!

A halogatás a kényelmetlenség elkerülésére tett kísérlet. Paradox módon még nagyobb fájdalmat okoz, mivel késlelteti a feladat elvégzését.

Gondoljuk arra, hogy például jobb fizikai állapotot szeretnénk elérni, de kényelmetlenül érezzük magunkat az edzőteremben, nem ismerjük a gyakorlatokat, az eszközöket, félünk attól, hogy mit szólnak a többiek a jelenlegi fizikai állapotunkhoz, stb.

Nincs mese, itt kell elhatároznunk azt, hogy ha kényelmetlenül is érezzük magunkat, akkor is tegyünk csak egy apró kis lépést előre. Csak kezdjük el. És hamarosan látni fogjuk, hogy a dologtól való félelem rosszabb volt, mint maga a dolog.

Végezetül néhány tanács, tipp, arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetünk sikeresek, kimondottan szerencsések a fenti tevékenységünk során. Lehet, hogy a szerencse nem véletlenszerű?!

15. Találd meg a támogató embereket!

Fontos a minket körülvevő környezet megválasztása. Az ember hajlamos ugyanis átvenni azoknak az embereknek a tulajdonságait, akikkel a legtöbb időt tölt. A választásod legyen gondos és körültekintő! Fontos, hogy ne vedd körül magad olyan emberekkel, akiknek nincs ambíciójuk, nincsenek céljaik, kerüld el a negatív embereket és az „ellendrukkereket”.

Válassz olyan barátokat, munkatársakat, akik pozitív hozzáállással rendelkeznek, akik elismerik és méltányolják a céljaidat, sikereidet.

Ne félj kilépni a komfortzónádból, ne félj nyitni az új barátságok felé!

16. Mutasd meg magad!

Iratkozz be tanfolyamokra, látogasd az órákat, csatlakozz támogató csoportokhoz, fogadd el a meghívásokat, még akkor is, ha kényelmetlennek érzed.

Figyelj oda a környezetedre, és ne csak hallgatóságként, hanem tevékeny résztvevőként vegyél részt a beszélgetésekben. Hidd el, hogy az életmódváltó céljaid és tapasztalataid másokat is érdekelnek!

17. Mondj igent!

Előfordult már, hogy adódott egy nagy lehetőséged, nemet mondtál és szinte azonnal megbántad?
Ha az első gondolatod az, hogy nemet mondasz, mindig gondold át, hogy miért. Sok esetben csak félsz az újtól, félsz kockáztatni.

Az életed átalakítása megköveteli, hogy próbálj ki új és ismeretlen dolgokat. Ne félj az ismeretlentől, ha az adott lehetőség izgat, inspirál.

Fontos tudnod, hogy a lehetőségek további lehetőségekhez vezetnek.

18. Mondj nemet!

Mondj igent azokra a lehetőségekre, amelyek érdekelnek és közelebb visznek a célodhoz, de mondj nemet mindazokra, amelyek elvonnak a céljaidtól, amelyek gátolják azok megvalósítását.

Legyenek világosak a céljaid és akkor könnyebben tudsz nemet mondani a gátló tényezőkre.

19. Maradj a kitűzött úton!

Fontosak a híres és sikeres emberek történetei, inspirálóak, de a számodra a legfontosabb történet csak egy lehet: a sajátod.

20. Higgy a sikeredben!

Az elméd a főbb támogató eszközöd. Higgy magadban, higgy abban, hogy meg tudod valósítani a céljaidat, és ígérem, hogy sikerülni fog.

A sikerorientált gondolkodásmód fenntartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy azzá válj, aki lenni szeretnél. Ha arra összpontosítasz, hogy a dolgaid jól menjenek, megerősíted a reményedet és az elhatározásodat is. Látni fogod a lehetőségeidet, és az átalakulás útja könnyebbé válik.

21. Tanulj meg kikapcsolódni is!

Az életmódváltás sokszor komoly erőfeszítéssel és a kemény munkával jár, azonban a megfeszített munka, pihenés, kikapcsolódás, regenerálódás nélkül felőrölhet.

Tehát tarts szünetet! Tervezd meg a pihenésedet is! Fordíts időt magadra, menj ki a természetbe, sétálj egy jót, olvass, étkezz egészségesen, masszíroztasd magad, tornázz, eddz, … és főleg pihenj és aludj eleget!

Az életmódváltás, a személyes átalakulás útja hosszú folyamat. Ennek érdekében tervezetten és önző módon iktasd be a napi tevékenységeid közé az én-időt a jó szellemi, testi és lelki egészséged megőrzése érdekében.

Kezdd fitten az életmódváltást, csatlakozz élő-online edzéseinkhez, melyek 24 órán belül visszanézhetőek:

https://fittkontroll.hu/online-edzes-bejelentkezes/

1 thoughts on “21 tipp a sikeres életmódváltáshoz”

  1. Ez is nagyon kerek összefoglaló, vonalvezető. Ez alapján készítettem is magamnak egy jegyzetet, hogy emlékeztessem magam a fontos pontokra, lépésekre! köszi!!!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top