a saját testsúlyos edzés előnyei

A saját testsúlyos edzés előnyei

Napjainkban az egészséges életmód, a helyes táplálkozás és persze a rendszeres testmozgás is egyre nagyobb figyelmet kap. A koronavírus járvány kitörése óta egyre többen választják az otthoni edzéseket, ennek is számos fajtája közül lehet választani. Ebben a cikkben az egyik személyes kedvencünkkel foglalkozunk, vizsgáljuk meg mik a saját testsúlyos edzés előnyei!

Mi a saját testsúlyos edzés?

A saját testsúlyos edzés, idegen szóval a calisthenics során a saját súlyunkat használjuk ellenállásként, hogy izomzatunk fejlődjön, hogy erősebbek legyünk. Lényege, ahogy a nevében is benne van, hogy semmilyen eszközt, vagy súlyt nem használunk, kizárólag a test saját tömegét. Az edzés során olyan alapvető mozdulatokat hajtunk végre, mint a fekvőtámasz, guggolás, húzóckodás, tolóckodás.

Ha érdekel 4 alapgyakorlat, amivel érdemes belevágnod, kattints és olvasd el cikkünket!

saját testsúlyos edzés kitörés gyakorlat

Nem véletlen, hogy ilyen tempóban terjed az évek során, hiszen kis túlzással bárhol végezhető, így akár otthon, vagy a szabadban is edzhetsz, nem kell senkivel osztozkodnod a bonyolultabbnál-bonyolultabb konditermi felszereléseken. A saját testsúlyos edzés előnyeit órákon keresztül sorolhatnánk (nem vicc, tényleg rengeteg van), de foglalkozzunk most csak a legfontosabbakkal!

A saját testsúlyos edzés előnyei

Az egyik leghatékonyabb edzésforma

A legtöbben a súlyzós edzésekre esküsznek, mert azt gondolják, hogy az a leghatékonyabb, ez azonban nem teljesen igaz. A saját testsúlyos edzés előnye, hogy rövid idő alatt az összes izomcsoportodat megdolgoztathatod. Ötvözi az erősítő, az állóképesség fejlesztő és a zsírégető edzéseket egyaránt. Ez az edzésforma fittségi szinttől függetlenül mindenki számára tartogat kihívásokat!

Kötetlen, szinte semmi nem kell hozzá

Biztos ismerős az érzés, amikor lemész egy kellemetlenül zsúfolt konditerembe, ahol az időd nagy részét várakozással töltöd a különböző gépeknél, mindezt egy kisebb vagyonért cserébe, amit a bérletre kifizettél. Ráhibáztunk? Ismerős ez a szitu? A saját testsúlyos edzés egyik legfőbb előnye, hogy semmilyen eszközre nincs szükséged a testmozgás során, így nem vagy sem helyszínhez, sem időhöz kötve. Nem kerül semmibe, bárhol végezhető és rendkívül hatékony, kell ennél több? 🙂

saját testsúlyos edzés plank gyakorlat
Egyszerre több izomcsoport dolgozik

Szemben a konditermi géppel végzett edzéssel, ahol az izmok általában izoláltan dolgoznak, a saját testsúlyos edzés során egyszerre több izomcsoportod dolgoztathatod meg. Ez az edzésforma fejleszti a mobilitást, a stabilitást és a törzsizom erejét!

Bárki által végezhető

A saját testsúlyos edzés nem függ a korodtól, vagy hogy éppen milyen erőnléti szinten tartasz most. Ez az edzésforma kiváló választás férfiaknak, nőknek és gyerekeknek egyaránt. Nem számít, hogy kezdő, haladó vagy profi szinten vagy, a saját testsúlyos edzés mindenképpen jó választás!

Remek zsírégető módszer

A saját testsúlyos intervallum edzések fokozott intenzitása felgyorsítja az anyagcserét, a gyakorlatok között tartott rövid szünetek pedig magasan tarták a pulzust, ami garantálja a hatékony alakformálást és zsírégetést!

saját testsúlyos edzés égeti a zsírt

Amire mindenképp figyelj: ne várj el többet az izomzatodtól, a testedtől, mint amire jelen pillanatban képes vagy. Az izomfejlesztés és az alakformálás olyan, mint egy maratonfutás, törekedj a fokozatosságra, ne adj ki magadból mindent a legelején!

Lassan járj, tovább érsz – ahogy a mondás is tartja! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top