saját testsúlyos vagy súlyzós edzés a jobb?

Saját testsúlyos edzés vagy súlyzós? Vizsgáljuk meg a kérdést!

Ha úgy döntesz, hogy elkezdesz edzeni, rengeteg lehetőség közül választhatsz egyéni preferenciáktól, vagy akár fittségi szinttől függően. Az egyik leggyakoribb dilemma, hogy a saját testsúlyos edzés vagy a súlyzós edzés a hatékonyabb?! Ebben a cikkben ezzel a kérdéssel foglalkozunk!

A saját testsúlyos edzés vagy a súlyzós edzés legyen a befutó? 

Nem telik el úgy hét, hogy legalább egy ember ne kérdezné meg, hogy a saját testsúlyos edzés vagy a súlyzós a jobb? Mi melyiket ajánljuk, melyik a hatékonyabb stb… Mára már kis túlzással ott tartunk, hogy kialakult két tábor: valaki a saját testsúlyos edzés híve, valaki a konditermi, a súlyzós edzésé. Vajon kinek van igaza?  

Szerintünk teljesen fölösleges az összehasonlítás, hiszen mindkét edzés típusnak más és más előnyei vannak, ráadásul egyik nem zárja ki a másikat, sőt akár kombinálhatók is. De, ha már erről szól a cikk, vizsgáljuk meg kicsit mindkét edzésfaját!

saját testsúlyos edzés vagy súlyzós? melyik a befutó?

Saját testsúlyos edzés

A saját testsúlyos edzés lényege, – ahogy a nevében is benne van – hogy az edzés során nem használunk eszközöket, az izmok erősítéséhez a test tömegét használjuk ellenállásnak. Az egyik legjobb dolog ezzel az edzéstípussal kapcsolatban, hogy a gyakorlatok összetettsége miatt egyszerre több izomcsoportot is megdolgoztat, így a fejlődés egyenletesen történik!

Előnyei

  • A saját testsúlyos edzés fejleszti és erősíti az izomzatot! 
  • Növeli az akaraterőt, a kitartást és a stabilitást! 
  • Költséghatékony, nincs eszközigénye, ezért bárhol és bármikor végezhető! 
  • Kezdőknek is kiváló választás, hiszen fejleszti az állóképességet! 
  • Kíméletesebb az ízületekkel és az ínakkal!

Ha szeretnél részletesebben olvasni erről az edzésformáról, olvasd el a saját testsúlyos edzés előnyeiről szóló cikkünket is!

saját testsúlyos edzés planking gyakorlat

Súlyzós edzés

A súlyzós edzések, (ide tartoznak a kondi termi gépekkel végzett gyakorlatok is) ellenállásos erősítő edzések közé tartoznak. Lényege, hogy a végzett gyakorlattól függően, az izomzatot célzottan tudod fejleszteni, növelni, erősíteni!  

Mivel remekül személyre szabható edzéstípusról beszélünk, kortól és nemtől függetlenül bárki számára jó választási opció lehet, ha szeretne elkezdeni edzeni. Az ellenállás mértéke, azaz a súlyok mennyisége rugalmasan beállítható, bármikor csökkenthető, vagy éppen növelhető!

Előnyei

  • Hatékonyan növeli az izomzatot, segít a testzsír szabályozásában!
  • Erősíti a szalagok és a kötőszövetek ellenállóképességét, ami csökkenti a sérülésveszélyt!
  • Igen változatos, számtalan gyakorlat rendelkezésünkre áll a meghatározott célunk elérésére!
  • Kézi súlyzók beszerzésével akár otthon is végezhető!

súlyzós edzések

Bármelyik módszert választod, legyen szó saját testsúlyos edzés vagy súlyzós edzésről, egy dolgot nagyon fontos megjegyezned! A gyakorlatok ismétlés számánál, vagy a súlyok mennyiségénél sokkal fontosabb a gyakorlatok szabályos elvégzése!

Hiába csinálsz sokat rosszul, nem lesz meg az eredménye, amitől csökkeni fog a lelkesedésed és abba fogod hagyni, és ha ez még nem lenne elég, igencsak megnő a sérülések veszélye is. Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérj segítséget! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top