hiit edzés előnyei

A HIIT edzés előnyei

A világ felgyorsult, az embereknek egyre több dolga van és ezzel együtt egyre kevesebb szabadidejük. Kevesebb idő jut olyan dolgokra, mint például az edzés. Ha magadra ismersz, akkor neked is jó választás lehet az intervall edzés. Ebben a cikkben megnézzük mik a HIIT edzés előnyei!

Mi az a HIIT edzés?

Az elmúlt években egyre többet hallani intervall vagy úgy nevezett HIIT edzésekről. Ismeretlen még neked ez a fogalom? Nézzük meg miről is van szó pontosan!

A HIIT, a High Intensity Intervall Training rövidítése, magyarul magas intenzitású intervall edzést jelent. A módszer lényege, hogy az edzés során magas és alacsony intenzitású szakaszok váltják egymást. 

A magas intenzitású szakasz során törekedni kell a maximális pulzus elérésére, ahogy mondani szokás, – ami a csövön kifér. Ezután pedig az alacsony intenzitású szakasznál lehet egy kicsit “pihenni”, de fontos, hogy ilyenkor sem állsz meg. 

Nézzük a leggyakoribb példát, vegyük alapul a futást – egyébként a HIIT számtalan mozgásformával végezhető. Például fél percig nagy sebességgel futsz, sprintelsz, majd ezt követően fél percig lassan kocogsz vagy akár sétálhatsz is. Ezután jöhet a következő szakasz, megint a sprint és így tovább! A lényeg, hogy NE állj meg! 

Mivel egy elég intenzív és nagy teherbírást igénylő edzésről beszélünk, alapvetően a HIIT edzést nem szokták kezdőknek ajánlani. Ha mégis úgy döntesz, hogy ezt választod, ne erőltesd túl magad, kezdésnek tarts rövidebb szakaszokat, majd később emeld az időtartamát!

hiit edzés lényege

A HIIT edzés előnyei

Biztos megfordult a fejedben, hogy mik a HIIT edzés előnyei…Miért éri meg ilyen intenzíven “szadizni” magadat? Nézzük a legfontosabbakat!

Rövid edzések

Gyors, mégis rendkívül hatékony, nem kell órákat eltöltened vele. Ha kevés a szabadidőd,  és sosincs időd semmire, akkor igazán választás! 

Költséghatékony

A HIIT edzés előnyei közé tartozik, hogy nem igényel eszközöket, így nincs szükség anyagi ráfordításra, ha szeretnéd elkezdeni, kipróbálni!

Nem vagy helyhez és időhöz kötve

Mivel a HIIT edzés eszközök nélkül is végezhető, így bárhol, bármikor csinálhatod! Ha neked kényelmesebb a friss levegőn, a szabadban eddzeni akkor például futhatsz, de ha otthon szeretnél eddzeni, arra is megvannak a megfelelő gyakorlatok!

Maximális zsírégetési hatékonyság

Az HIIT edzés során rövid idő alatt rengeteg kalóriát égetsz el, ráadásul a magas intenzitás miatt a tested még az edzés befejezése után is kalóriát éget el, miközben Te már a jól megérdemelt pihenésed töltöd! 

hiit edzés előnyei: bárhol végezhető

Fontos kihangsúlyozni, hogy bár elsőre talán nem tűnik olyan „bonyolultnak” a HIIT edzés, mégis oda kell figyelni. Mivel egy nagyon intenzív edzésről beszélünk, ha nem vagy elég elővigyázatos és túlerőlteted magad, vagy nem melegítesz be edzés előtt, könnyen sérülés lehet a vége! 

Ha szeretnéd kipróbálni, vagy tanácsra, segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal! 🙂 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top