hiit edzés hatása

A HIIT edzés hatása

A HIIT edzés számos előnnyel rendelkezik, amiért érdemes ezt a módszert választani, ráadásul az egészségünkre is jótékonyan hat. Kíváncsi vagy milyen pozitívumai vannak? Nézzük mi a HIIT edzés hatása a szervezetünkre! 

A rendszeres mozgás minden korban fontos az egészség megőrzése érdekében. Általánosságban az összes mozgásformáról elmondható, hogy jótékony hatásaik vannak a szervezetünkre, de a különböző edzéstípusok között bőven lehet eltérés.

A HIIT edzés napjaink egyik legnépszerűbb edzésformája, nézzük meg röviden, hogy pontosan mi a lényege. A HIIT, azaz a magas intenzitású intervall edzések lényege, hogy különböző intenzitású, rövid szakaszok váltják egymást az edzés során. 

HIIT edzés lehet futás, biciklizés, szobabiciklizés, vagy akár Tabata köredzés is, ahol általában 20 mp maximális erősítést, egy rövid 10 mp-es pihenő követ!

hiit edzés tabata

Az edzésforma egyik legnagyobb előnye, hogy rövid idő alatt végzel vele, mégis maximális eredményt érsz el.

Ha szeretnél többet megtudni a HIIT edzés előnyeiről, olvasd el ezt a cikkünket is! 

A HIIT edzés hatása a szervezetünkre

Mi a HIIT edzés hatása a szervezetünkre? Nézzük a legfontosabbakat, amiért érdemes ezt az edzésformát választani! 

Erősíti a szívet

A HIIT edzés hatása, hogy fejleszti a szív tulajdonságait, például a kamra megnagyobbodását. Ennek hatására hatékonyabban jut el a vér a test többi részéhez! A megerősödött szívnek köszönhetően csökken a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata is! 

Fejleszti a VO2 szintet

A HIIT edzés hatékonyan fejleszti a szervezet VO2 szintjét. Ez a mutató milliliterben mutatja az egy perc alatt elfogyasztott oxigén mennyiségét. Minél magasabb a VO2 szint, annál gyorsabban tudod végezni a magas intenzitású tevékenységeket! 

Szabályozza a vércukorszintet

A HIIT edzés során szénhidrátot és zsírt égetsz el, ami nagyban hozzájárul a test vércukorszint szabályozásához. Ennek köszönhetően megelőzhető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása! 

hiit edzés hatása: szabályozza a vércukor szintet

Javítja az általános teljesítő képességet

A HIIT edzés hatása, hogy stimulálja az aerob és az anaerob rendszereket, ezáltal megnő a teljesítőképességünk és a kitartásunk! 

Meghosszabbítja az életet

Több kutatás is bizonyította már, hogy a rendszeres edzés meghosszabbítja a várható élettartamot kortól és nemtől függetlenül! 

Te próbáltad már a HIIT edzést? Ha még nem, de régóta foglalkoztat, csatlakozz hozzánk online edzésünkön! 🙂  

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top