fbpx

A kialakult helyzet és bezártság sok embert inspirált arra, hogy új dolgokat próbáljon ki a konyhában. Ilyen például a kenyérsütés. 🍞
Mi tudunk egy olyan receptet mutatni Neked, amivel megőrizheted az alakodat, és még finom is. 😉
A receptet természetesen a saját és családod ízlése alapján alakíthatod, pl, megszórhatod magokkal a tetejét, másfajta liszteket kombinálhatsz, ami már bevált otthon, stb.

Hajrá, sütésre fel! Küldjetek majd képet az elkészült cipókról! 🤗

Szuper egészséges cipó recept

Hozzávalók:

  • 1 csésze mandula liszt
  • 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1/3 csésze kókusz liszt
  • 1 tk. tengeri só
  • 2 tk. szárított élesztő
  • 1 ½ ek. chia mag
  • 2 ek. útifűmag héj por
  • 1 ¼ csésze víz
  • 2 tk. juharszirup vagy méz
  • 1 tojás

Egy nagy tálban elkeverjük a liszteket és a sót.
40-45 fokos vízhez hozzáadjuk a juharszirupot (vagy mézet) és elkeverjük. Hozzáadjuk az élesztőt, és állni hagyjuk 10 percig. Az élesztőnek el kell kezdeni buborékolnia, amennyiben mégsem, készítsünk egy újat.
A chia magot és útifűmag héj port belekeverjük az élesztőbe. Hagyjuk állni egy percig, majd keverjük megint el.
Az élesztő-mag keveréket öntsük bele a lisztkeverékünkbe, majd jól keverjük el addig, amíg teljesen össze nem áll. Addig gyúrjuk, amíg egy enyhén ragacsos, jó állagú tészta nem lesz. Folytassuk a gyúrását egy percen keresztül.

Tegyük vissza a tésztát a tálba, takarjuk le ruhával, tegyük egy meleg helyre és hagyjuk pihenni egy órát.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokosra. Válasszuk el a tésztát 2 részre, tegyük egy deszkára, majd vizezzük be a kezünket és formázzuk meg a tésztát cipó formájúra. Ízlés szerint kenjük meg a tetejét tojással, de ez elhagyható. Egy jó éles késsel vágjuk be a tetejét tetszőlegesen. A sütőformába tegyünk sütőpapírt.
Süssük meg 35-40 perc alatt. Természetesen a sütési idő változhat a sütőtől függően!
Miután kivettük a sütőből, locsolgassuk meg óvatosan hideg vízzel a tetejét, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat! 😋

Forrás: https://thewhoot.com/whoot-news/recipes/healthiest-bread-world-recipe